Dördüncü yılına girdiğimiz İrenbe Dergi’nin 16. sayısından buyana uzunca bir süre geçti. Dolayısıyla elinizdeki bu sayı son iki sayının birleştirilmesiyle ve sayfa sayısı artmış olarak sizlere sunuyoruz. Sevilen bir dergiyi sürekli yayın olarak sürdürmek gerçekten zor. Ama zoru başarmakta bizim görevimiz, sorumluluğumuz. Sizlerin desteği ve beğenisi devam ettikçe bizde dergimizi yayınlamaya devam edeceğiz. İki ayda bir yayınladığımız İrenbe Dergi artık üç ayda bir yayınlanacak. Dergimiz yeni bir içerik ve yeni bir düzenleme ile Pixel Studio Ajansı tarafından yayınlanmaya devam edecek. Dergimizin ilk sayısından itibaren bugünlere gelmesinde bize katkıda bulunan PRM Ajans, Akademi Ajans, Dev Ajans çalışanlarına içten teşekkür ederim.
İzmir hep taşralı olmasıyla, taşralı kalmakla eleştirilir. İzmir bugüne dek hep bir kentsel gelişimi tamamlayamamanın eleştirel süzgecinden geçmiştir. Toplumsal gelişim, ketsel gelişimin hep önünde gitmiştir. Gavur İzmir kavramının da toplumsal gelişim ve çağdaşlıkla yakından ilişkili olsa gerek. Son yıllarda çevre yolları, metrolar, ulaşım ağları, ihtisas fuarları yanında sosyal, sanatsal, kültürel çalışma ve etkinliklerle taşralılıktan kurtulma yolunda önemli adımlar atılmaktadır. İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin başta Kent Orkestrası olmak üzere, İzmir Sanat ve diğer Kültürel çalışmaları dikkat çekicidir. Konak Belediyesi ve Diğer Belediyelerin etkinlikleri, Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri yanında Sivil Toplumsal Örgütlerinin çabaları gerçekten bu günlerde özlemlediğimiz Sanat ve Kültür trafiğini izlemekte zorlanıyoruz. Dileğimiz bu etkinliklerin daha da artması ve İzmir geneline yaygınlaştırılmasıdır. Mart ayında yapılacak oylama ile Expo15’in İzmir’e kazandırılmasıyla İzmir’in taşralılığı hemen hemen tamamen ortadan kalkacağı inancı içindeyim. Bir İzmirli olarak son yıllardaki bu gelişmelerden umutlanıyor ve mutluluk duyuyorum. Biz İzmirliler bu güzel insanlara, sanatçılarımıza, kültür etkinliklerine destek olmalıyız. Biliyorsunuz sanatçılar alkışı sever.
İrenbe Derginin bu sayısında sizlerinde ilgi ile okuyacağınız, hoşlanacağınız ve bilgileneceğiniz güzel yazılar var. Tepki göstermeyen insan var mıdır?. Hele eleştiriye tepki göstermemek olası mı? Dr Bülent Uran’ın eleştiri ve tepkinin psikoanalizini “Tepkinin Psikopatolojisi’ yazısında ne güzel kaleme almış. Güneş ülkesi Türkiye’de raşitizm sağlık sorunu olmaya devam ediyorsa toplumsal ve bireysel bir şeyleri yanlış yapıyoruz. Dr Yılmaz Bay’ın “Raşitizm tedavisinde en etkili unsur: Güneş” yazısı çocuklarımızın sağlıklı yetiştirilmesi açısından önemli bir yazı. Toplumsal sağlığımızın korunmasında yeni bir aşı; HPV aşısı ile ilgili bilgilendirmede Dr Aral Özbal’ın yazısı “Rahim Ağzı kanseri ve HPV aşısı” genç kızlarımız ve anneleri açısından dikkat çekici. Gün geçtikçe bağımlılığımız artıyor. Dr Levent Tokuşcuoğlu’nun “Bağımlılık” yazısı ile siz nelere ne kadar bağımlı olup olmadığınızı sorgulatacak güzel bir yazı. Ayrıca, “Hamilelik ve Sonrası” estetiksel, “Tıp ve Mitoloji”, KKTC’den Girneden bir yazı “Çocuğun Kişilik Gelişiminde Anne ve Babanın Önemi”, “yalnız kendi canıdır tuzağa düşürdüğü…” çevre ile ilgili yazılar bu sayımızda okuyabileceğiniz diğer yazı başlıklarımızdan bazılarıdır.
İzmir’de Kadın Sağlığı alanında hizmetlerimizin 25.yılını 2008 yılında tamamlıyoruz. Dr Nurettin Demir’in Alsancak semtinde başlattığı hizmet kervanı, İrenbe ile 1992 yılında genişledi. 1997 yılında da Tüp Bebek Merkezi ile büyüdü. Yaklaşık 30 kişinin hizmet verdiği İrenbe’ye Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op Dr Aral Özbal’da katıldı. Hizmette 25. Yıla girerken sizlere sağlık ve mutluluk dileğiyle Kurban Bayramınızı kutlar ve Yeni yılda sağlıklar dilerim.
Prof Dr Nurettin Demir
Aralık 2007, İrenbe Dergi